K21 beszámoló nap – Eredmények a minőségfejlesztés tükrében

A Minősített Könyvtár címet viselő Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) és a K21 Minőségirányítási Koordinációs Bizottsága az eredmények tekintetében rendkívül sikeres évet zárhatott. Idén Magyarországon első könyvtárként az EKSZ elnyerte az EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítványt. Az év utolsó beszámoló napján a minőségirányítási bizottság egy Teams-megbeszélés keretében összegezte a 2020. év eredményeit.

Az elismerés elnyerésével az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat hazánkban úttörőnek tekinthető a könyvtárak sorában. A pályázat részeként az EKSZ könyvtárosai együttműködésével átfogó önértékelésre és három fejlesztési projekt sikeres megvalósítására került sor, annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet sajnos nem tette lehetővé a személyes értekezletek és megbeszélések tartását. A csoport az elmúlt évben sok új taggal is bővült, akik hozzájárulnak a minőségfejlesztési munka hatékonyságának növeléséhez.

Elkészült az EKSZ minőségfejlesztési jelentése, és a Nem megfelelő szolgáltatásokról (NMSZ) szóló jelentések kiértékelése. Az Akadálymentes könyvtár munkacsoport az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárral, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) együttműködve magyar nyelvű felirattal ellátott jelnyelvi videókat készített a koronavírus-járvány miatt átmenetileg bezárt könyvtárak aktuális és online elérhető szolgáltatásairól.

A Primer kutatások munkacsoportja a 2019-es munkatársi és a 2020-as hallgatói felmérés eredményeinek kiértékelését végezte el, és teljesítette a 2020-as munkatársi felmérés kérdéseinek felülvizsgálatát. Az idei év kiemelt feladatát a kommunikációs felmérés kérdőíveinek összeállítása, a felmérés elvégzése és az eredmények kiértékelése képezte, mely az EFQM-pályázat részeként a kommunikációs intézkedési tervek elkészítésének alapjául szolgált.

A Folyamatirányítási csoport a tavalyi audit során felülvizsgált folyamatleírás javítását, és négy folyamat auditálását hajtotta végre. A Kommunikációs munkacsoport pedig az év folyamán folyamatosan tájékoztatást nyújtott a portálon és a hírlevelekben az EKSZ könyvtárainak online szolgáltatásairól, az elérhető fejlesztésekről (online források egy kattintással, Skype-tájékoztatás), az új közös keresőről (ELTEfind), az online beiratkozás és tagsághosszabbítás lehetőségéről, a mobil ELTE Könyvtár WebApp továbbfejlesztett változatáról, a K21 eseményeiről és eredményeiről. Kiemelt feladatuk közé tartozott a kommunikációs felméréshez a kérdőívek célcsoportok szerinti motivációs leveleinek elkészítése, a címlisták ellenőrzése, és a kérdőívek kiküldése.

A Könyvtárvezetői munkacsoport az EFQM-pályázat és a rendkívüli helyzet miatt idén több online megbeszélést is folytatott. Elvégezték az EFQM pályázat előkészítését, aktívan részt vettek az önértékelésben, a fejlesztési projektek kiválasztásában és megvalósításában. Rendszeresen egyeztettek az online könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a továbbfejlesztett WebApp applikációról és a szakdolgozatok ELTE EDIT-repozitóriumba történő feltöltéséről.

Az elvégzett munkafolyamatok értékelése és összegzése mellett a virtuális térben lehetőség nyílt az EFQM „Elkötelezettség a Kiválóságért” tanúsítvány elnyerésének megünneplésére, melynek keretében a pályázat fejlesztési tervei: az Egyetemi Könyvtári Szolgálat valamennyi könyvtárát átfogó asszimilációs projekt, a teljesítményértékelési rendszer dokumentációjának kidolgozását célzó projekt, valamint az EKSZ kommunikációjának fejlesztésére irányuló intézkedési terv is napirendre került, a jövőbeni feladatok és kihívások felvázolásával.

A projektekről részletesebben portálunkon olvashat. Az EFQM pályázatához kapcsolódó dokumentumok az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában (EDIT) a https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/51360 linken elérhetőek. További részletek eredményeinkről az ELTE honlapján találhatók. Újabb fejlesztéseinkről és eredményeinkről portálunkon hamarosan friss hírrel jelentkezünk!

Illusztráció szerzője, forrása:
K21 beszámolónap és online karácsonyi ünnepség. Ms Teams gyűlés screenshot