Programok, rendezvények

Eötvös Kiállítás

A kiállítás célja a fizika izgalmas világának élményközpontú bemutatása. A látogatás során szemünk láttára elevenedik meg Eötvös Loránd tudós, tanár, fotós, író, természetjáró, hegymászó, családapa karaktere. Családi örökségén és életútján keresztül a kiállított tárgyak bepillantást engednek egy tudós tanár nagy tetteibe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, mindennapjaiba. Ahogy Eötvös Loránd élete is bizonyítja, a fizikai kísérletek mögött érdekes történetek, személyiségek és életutak jelennek meg, nem csak a különböző számok és képletek.

II. Levéltári Szakmai Nap

2018. szeptember 13-án és 14-én kétnapos konferencia keretében ünnepeltük az ELTE Egyetemi Levéltár alapításának 60. évfordulóját és a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség létrejöttének 25. évfordulóját. A konferencia megrendezését a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

Csík Tamás részletes beszámolója a 2018. szeptember 13-án és 14-én tartott Változó egyetem – változó levéltár című konferenciánkról a Levéltári Szemle 2018. évi 3. számában olvasható.

 

I. Levéltári Szakmai Nap

2017. november 3-án került megrendezésre a Politika és egyetem – Politikai irányultságok és eszmék recepciója az egyetemi ifjúság gondolkodásában 1780–1990 című konferencia.  A konferencián elhangzott előadások:

Ugrai János: Szakszerűség, tudományosság, kritikusság – a politikai aktivitás kezdetei az egyetemi ifjúság körében kétszáz éve
Megtekinthető: VIDEOTORIUM-ban