Hogyan épül fel a DOI-azonosító?

A DOI-azonosító egy előtagból (prefix) és az ezt követő utótagból (suffix) áll. A CrossRef-ügynökségtől kapott előtag birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI-azonosítókat, amelyhez ajánlást, segítséget biztosítunk. A folyóiratmenedzsment-rendszert (Open Journal Systems) használó folyóiratok esetében a DOI-azonosító generálása és élesítése automatizálva is megoldható.

Minden dokumentum kaphat DOI-t?

Az egyetemen a CrossRefnél regisztrált DOI-azonosító a következő online megjelenésű dokumentumtípusokhoz könyvek, könyvrészletek, folyóiratok, folyóiratcikkek, adatbázisok, indokolt esetben kéziratok számára igényelhető.

Folyóiratok esetében minden cikket külön is elérhetővé kell tenni, vagyis rendelkezniük kell cikkenként URL-lel.

A CrossRef által elfogadott dokumentumtípusokról itt tájékozódhat bővebben.

Hol kell feltüntetni a DOI-t?

A DOI-t a dokumentumok összes verziójában (tehát az elektronikus és a nyomtatott példányban is) fel kell tüntetnie. Az online megjelenésnél a PDF-en és – amennyiben rendelkezik vele az adott folyóirat ‒ az absztrakt oldalon is fel kell tüntetnie a DOI-t.

Disszertációnak kérhető-e DOI-azonosító?

Igen, a DOI-t a Doktori Szabályzat 5. számú mellékletében meghatározott adatlapon kell igényelni a kari doktori hivatal ügyintézőjénél.

Kik igényelhetik a DOI-azonosítót?

Az egyetem bármely szervezeti egysége által kiadott folyóiratok, kötetek szerkesztői, szerzői. Egyedi elbírálás alapján nem egyetemi kiadású, de az ELTE oktató-kutató tevékenységének eredményeit közlő folyóiratoknak, könyveknek is biztosítunk DOI-azonosítót.

Mi a feltétele a DOI-regisztrálásának?

  • Cross-linking kötelezettség: a kiadvány irodalomjegyzékében található szakirodalmak DOI-azonosítójának feltüntetése.
  • Hosszú távú elérhetőség biztosítása: a dokumentumot megfelelő minőségben archiválni kell az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT). Az EDIT másodlagos tárhelyként elérést biztosít a DOI-azonosítóval ellátott dokumentumoknak abban az esetben is, ha a kiadvány weboldala megszűnne.
  • A dokumentumnak rendelkeznie kell egyedi URL-lel. Ennek hiányában megfelelő alternatíva lehet a cikkenkénti repozitóriumi tárolás az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT).
  • A DOI-t a dokumentum összes verziójában (tehát az elektronikus és a nyomtatott példányban is) fel kell tüntetni.

Visszamenőlegesen is kérhetek DOI-azonosítót a publikációmhoz?

Igen, lehetősége van a korábban megjelent publikációihoz is DOI-azonosítót regisztráltatni.

Mi az igénylés folyamata?

A DOI-azonosító igényét a doi@lib.elte.hu címen jelezze. Ezt követően az Egyetemi Könyvtár DOI-koordinátora felveszi Önnel a kapcsolatot és tájékoztatást ad a folyamat menetéről.

Díjköteles-e az igénylés?

A DOI-azonosító biztosítása ingyenes.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/DOI_logo.svg