Hagyományok és kihívások XII. konferencia az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. augusztus 29-én (csütörtökön) szervezi meg immár tizenkettedik alkalommal szakmai konferenciáját. A Hagyományok és kihívások sorozaton belül az idei program témái: Folyóiratok könyvtári támogatása, valamint Innováció és láthatóság.

A konferencia részletes programja

A program résztvevőinek köszöntése

 • 10.00–10.05
  Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária (ELTE EKL, főigazgató): Vendégek, előadók üdvözlése

 • 10.05–10.10
  Borhy László (ELTE, rektor): Egyetemvezetői megnyitó

Plenáris ülés

 • 10.10–10.40
  Sziklai Péter (ELTE, tudományos ügyek rektorhelyettese): Folyóiratok és láthatóság

 • 10.40–11.10
  Tóth Bence (NKFIH, szakmai titkár): Hogyan mérjük az innovációt?

 • 11.10–11.40
  Fejes Judit (ELTE EKL, kutatástámogató könyvtáros): Adatbázisokba való bekerülés: cél vagy eredmény? Szempontok az ELTE-kötődésű tudományos folyóiratok nemzetközi ismertségének és elismertségének növeléséhez

 • 11.40–12.10
  Bilicsi Erika (MTA KIK, osztályvezető): Metaadat-használat és minősítés [munkacím]

 • 12.10–12.40
  Fazekas-Paragh Judit (DEENK, mb. osztályvezető): Ragyogó megoldások, intézményi lehetőségek a gyémánt open access publikálásban

12.40–13.30 Ebédszünet

Folyóiratok könyvtári támogatása

A szekciót moderálja: Lencsés Ákos (KIFÜ, adatgazdász).

 • 13.30–13.50
  Lovász Dávid (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, kutatástámogató könyvtáros): Folyóirat-fejlesztés a Pécsi Tudományegyetemen – a digitális tartalomszolgáltatástól az egyetemi folyóirat-támogatási pályázat felé

 • 13.50–14.10
  Fülöp Tiffany – Molnár Tamás – Hoczopán Szabolcs (SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára): Diamond Open Access szerkesztőségeket támogató szolgáltatások az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

 • 14.10–14.30
  Boros Kata Beatrix (DEENK, kutatástámogató könyvtáros): dEjournals – Diamond open access folyóirat platform a Debreceni Egyetemen

 • 14.30–14.50
  Ézsiás Anikó (BME OMIKK, főigazgató-helyettes; CELISR, szerkesztő): CELISR – az új online könyvtárszakmai folyóirat

 • 14.50–15.10
  Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK Régészettudományi Intézet, könyvtárvezető): Folyóirattámogatás az ELTE Bölcsészettudományi Karán

 • 15.10–15.30
  Sipos István (Softlink, ügyvezető): E-folyóiratok automatikus érkeztetése, feldolgozása és személyre szabott közzététele

 • 15.30–15.50
  Kérdések

Innováció és láthatóság

A szekciót moderálja: Nagy Gyula (SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára, főigazgató).

 • 13.30–13.50
  Faragó-Szilvási Tibor (ELTE EKL, kutatástámogató könyvtáros): Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár folyóirat-támogatási oldalának bemutatása

 • 13.50–14.10
  Kocsor Tibor (Akadémiai Kiadó Zrt., vezető szerkesztő): Az XML szerepe a tartalomelőállításban

 • 14.10–14.30
  Garamvölgyi László (ELTE EKL, főigazgató-helyettes): Nyílt forráskódú discovery az ELTE-n – kihívások és eredmények

 • 14.30–14.50
  Tamásné Kovács Adrienn (OSZK Digitális Bölcsészeti Központ, igazgató): MEK+ - A jövő könyvtára ma!

 • 14.50–15.10
  Czeglédi Éva (ProQuest, senior account manager): A Clarivate megoldásai a láthatóság és innováció jegyében. A Book Citation Index és a webdiscovery megoldások: Summon és Primo

 • 15.10–15.30
  Peti Balázs – Bedő Dániel (Tripont, ügyvezető igazgató – digitalizálási szakértő): Heritázs 2.0 – A digitális archívum jelene

 • 15.30–15.50
  Kérdések
   

Absztraktok

Az előadások absztraktjai a következő linken érhetők el:
https://konyvtar.elte.hu/hu/absztraktok-hagyomanyok-es-kihivasok-2024

Regisztráció

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2024. augusztus 26-án 14 óráig jelezze a következő űrlap kitöltésével: 
https://konyvtar.elte.hu/hu/jelentkezes-hagyomanyok-es-kihivasok-2024

Támogatók

A konferencia az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány, az MKE Tudományos és Szakkönyvtári Szekció, a ProQuest, a Qulto, a Softlink és a Tripont támogatásával valósul meg.

EKA logó

 

MKE logó

 

ProQuest-logo

 

Qulto logo

 

Softlink logo

 

 Tripont logó

 

admin 2024. 07. 10., sze – 15:14
Illusztráció szerzője, forrása:
https://pixabay.com/photos/news-newspaper-computer-read-1729539/

Nyári zárvatartás

2024. július 29. és 2024. augusztus 31. között könyvtárunk és az Eötvös-kiállítás zárva tart.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2024. július 4-étől a könyveket szeptemberi lejárati határidővel lehet kölcsönözni, ha azonban a kölcsönzés 2024. július 29-e előtt lejárt, a késedelmi díj számításába a zárvatartási időszak is beleszámít.

A zárvatartás ideje alatt is lehetőségük van a dokumentumok visszajuttatására személyesen munkanapokon 9.00 és 16.00 óra között az aulában kihelyezett önkölcsönző terminál és könyvbedobó szekrény (Bibliobox) használatával, illetve postai úton (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.). A visszahozatalt a rendszerben az adott munkanapon rögzítjük, az esetlegesen felmerülő késedelmi díj rendezésére a nyári szünetet követően lesz lehetőség.

2024. szeptember 2-ától a szokott nyitvatartási rendben várjuk.

Minden kedves olvasónknak kellemes nyarat és jó pihenést kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Újra Múzeumok Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Hagyományainkhoz híven 2024. június 22-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, kalligráfiai workshoppal, könyv- és restaurátorműhely-bemutatókkal, valamint Kopernikusz-emlékkiállítással fogadjuk az érdeklődőket.

Könyvkötő műhelyünk és a kalligráfiai workshop foglalkozásain a kicsiket és nagyokat idén már 15.00 órától várjuk.

Esti programsorozatunkat 18.00 órától az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes vonósnégyesének koncertjével nyitjuk meg.

Angol és magyar nyelvű könyvtári túráinkon látogatóink megismerkedhetnek a könyvtárpalota és a Perczel-glóbusz történetével, betekinthetnek műemlékraktárunkba és a könyvtári kulisszák mögé. Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt, a könyvfertőtlenítés folyamata és a régi könyvkötészeti eljárások mellett.

Műemlékraktárunkba „Aki kimozdította a Földet a helyéről” – Kopernikusz-emlékkiállításra invitáljuk az érdeklődőket.

Az éjszakai barangolást a 20.30 órakor kezdődő „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján” – Sabbathsong Klezmer Band koncertjével színesítjük.

Vendégeink pedig saját készítésű könyvjelzőiket színesíthetik, apró nyereményekért részt vehetnek Kopernikusz-kvízünk kitöltésében és könyvtári kirakójátékunk segítségével felépíthetik könyvtárpalotánkat és fragmentumaikból ismét összeállíthatják kódexlapjainkat.

Megnyílnak az Eötvös-kiállítás kapui is, ahol Eötvös Loránd életéről és munkásságáról gazdagodhatnak ismeretekkel interaktív eszközeink és a kutató műszerein keresztül.

Részletes program honlapunkon és a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán érhető el. 

Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://muzej.hu/

Éjszaka a könyvtárban – A szorgalmi időszak végén és a vizsgaidőszakban 22.00 óráig várjuk a tanulni vágyókat!

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. május 6. és 2024. június 15. között a Nagyolvasó és az új közösségi tér meghosszabbított nyitvatartásával, hétköznapokon és szombatonként 22.00 óráig várja olvasóit és a tanulni vágyókat. Közösségi terünkben a tanulás mellett kikapcsolódásra, konyhai eszközök igénybevételére és ingyenes számítógép-használatra is lehetőséget biztosítunk.

Folyamatosan bővülő szolgáltatásainkkal az ELTE hallgatóinak hatékony és eredményes tanulási lehetőséget szeretnénk biztosítani az EHÖK támogatásával és a hallgatókkal együttműködve.

Hétköznapokon 20.00 és 22.00, szombatonként 18.00 és 22.00 óra között az alábbi szolgáltatások igénybevételére biztosítunk lehetőséget:

 • tanulási és olvasási lehetőség a Nagyolvasóban, számítógép-használat a földszinti közösségi térben, konyhaieszköz-használat (hűtő, mikrohullámú sütő, hideg-, meleg- és szódavíz adagoló) a közösségi tér konyhájában,
 • napközben online kikért könyvek átvétele könyvátvevő-automatából,
 • könyvek visszajuttatása önkölcsönző terminál és könyvbedobó szekrény (Bibliobox) használatával,
 • önkiszolgáló nyomtatás és fénymásolás előre megvásárolt kártya használatával,
 • ingyenes, önkiszolgáló szkennelés.

A meghosszabbított nyitvatartási időben teremfelügyeletet és általános tájékoztatást biztosítunk. Az aula, a Nagyolvasó és a közösségi tér kizárólag előzetesen megváltott olvasójeggyel látogatható.

Mindenkit szeretettel várunk, hallgatóinknak sikeres félévzárást és vizsgaidőszakot kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Megnyílik új közösségi terünk

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár örömmel invitál minden érdeklődőt 2024. április 25-én 13.00 órától a Book of Your Life projekt keretében kialakított, új hallgatói közösségi terének ünnepélyes megnyitójára és a Dnyeszteri sellő könyvbemutatójára.

A rendezvényen bemutatásra kerül a Book of Your Life interkulturális inklúziós projekt és a Dnyeszteri sellő (Русалка Дністровая), egy magyar vonatkozású ukrán könyvritkaság és kísérő tanulmánnyal ellátott, limitált példányszámban megjelent fakszimile kiadása.

Az eredetileg 1837-ben a Királyi Egyetemi Nyomdában publikált Ruszalka Dnyisztrovaja (Dnyeszteri Sellő) almanach az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gondozásában látott napvilágot hasonmás kiadásban. A kalandos sorsú kiskönyv nemcsak az első népnyelven írott kiadvány lett Galíciában, hanem a nyugat-ukrán területek nemzeti újjászületésének alapja is a 19. században.

Az újonnan átadott közösségi térben megtekinthető James Clifford Viloria doktorandusz (ELTE TTK Földtudományi Doktori Iskola) Liminal Quarters című fotókiállítása.

Részletes program itt érhető el.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Fenntarthatósági témahét – Zöldkönyvtári programok iskolásoknak

A Fenntarthatósági témahét keretében örömmel várjuk általános és középiskolai csoportok látogatását az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár zöldkönyvtári bemutatóin.

 

Restaurátor-műhely a fenntarthatóság jegyében

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak a diákok ízelítőt. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal. A restaurátori munka célja természetes anyagok felhasználásával a muzeális gyűjteményünk történeti és esztétikai értékének megőrzése, élettartamának meghosszabbítása különböző restaurálási eljárások és preventív konzerválási technikák segítségével.

Időpontok:

2024. április 24. 10.00–10.30

2024. április 24. 14.00–14.30

2024. április 25. 10.00–10.30

2024. április 25. 14.00–14.30

 

Könyvtártörténeti vezetések

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink. A Szkalnitzky Antal tervei alapján épült könyvtárpalota kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták. A könyvtári kalauzolás során megtekinthetők az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit, megcsodálhatják a Perczel László-féle glóbusz rekonstrukcióját, és betekinthetnek Műemlékraktárunkba is, melyet a nagyközönség számára csak különleges alkalmakkal nyitunk meg.

Időpontok:

2024. április 24. 10.30–11.00

2024. április 24. 14.30–15.00

2024. április 25. 10.30–11.00

2024. április 25. 14.30–15.00

 

Fenntartható fejlődés és könyvtárak

Zöldkönyvtári bemutatónkon egy játékos kvíz keretében kiderül, mit tehet egy könyvtár a fenntartható fejlődés céljai eléréséért. 

Időpontok:

2024. április 24. 11.00–11.30

2024. április 24. 15.00–15.30

2024. április 25. 11.00–11.30

2024. április 25. 15.00–15.30

 

További részletek elérhetők a Fenntarthatósági Témahét honlapján és itt.

Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár!

A húsvéti ünnepek idején, 2024. március 29. és 2024. április 1. között az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár zárva tart.

Teljes körű szolgáltatásainkkal 2024. április 2-ától ismét a szokott nyitvatartási időben várjuk olvasóinkat.

Minden kedves olvasónknak kellemes és áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

 

 

 

 
Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL, Bar. 06103 Johann Ludwig Gottfried: Historische Chronica, oder Beschreibung der fürnemsten Geschichten, so sich von Anfang der Welt, biss auff unsere Zeiten zugetragen…Franckfurt am Mayn: in Wolffgang Hoffmanns Buchdruckerey, MDCXLII [1642],32.

Ünnepi nyitvatartás

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. március 15-én (péntek) és 2024. március 16-án (szombat) a nemzeti ünnep alkalmából zárva tart.

Hétfőtől (2024. március 18.) a szokott nyitvatartási rend szerint várjuk olvasóinkat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL