A DOI (Digital Object Identifier) az online elérhető dokumentumok azonosítására szolgáló, egyedi azonosító, a Nemzetközi DOI Alapítvány bejegyzett védjegye. Használata nemzetközileg elterjedt, mára itthon is egyre több kiadó látja el DOI-azonosítóval a kiadványokat és a kéziratokat.

A DOI az egyértelmű azonosításon túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát, melynek köszönhetően a hivatkozások száma is emelkedhet, valamint megnő a tudományos bibliográfiai, tudománymetriai adatbázisokba való bekerülés esélye is.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár a CrossRef-ügynökségen keresztül ingyenesen biztosítja az egyetemen készült kiadványoknak a DOI-azonosítót.

Kiválasztási szempontrendszer:

A folyóirat/kötet:

  • az ELTE és/vagy szervezeti egysége által kiadott,
  • vagy az ELTE és/vagy szervezeti egysége társkiadóként szerepel,
  • vagy az ELTE és/vagy szervezeti egysége által közreadott,
  • vagy az ELTE és/vagy szervezeti egysége által finanszírozott/támogatott,
  • vagy a főszerkesztő/felelős szerkesztő és a szerkesztők legalább 1/3-a is az ELTE-vel munkaviszonyban áll,
  • vagy a publikációk szerzői legalább 50%-a az ELTE-vel munkaviszonyban áll.

A hosszú távú elérés érdekében a kiadványokat a szerzőnek archiválnia kell az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT). Az EDIT másodlagos tárhelyként elérést biztosít a DOI-azonosítóval ellátott dokumentumoknak abban az esetben is, ha a kiadvány weboldala megszűnne.

DOI-azonosító igénylésével kapcsolatban a következő elérhetőségen kérhető információ: doi@lib.elte.hu (Németh Liza, Szabó Dóra).

Illusztráció szerzője, forrása:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/DOI_logo.svg